Mythes over vastgoedstyling
Welke vergissing maken verkopers wanneer ze zelf hun woning aanpakken?
- Vaak is het een gebrek aan perspectief en inzicht voor verkoop. Vaak kan de verkoper de eigen gevoelens niet loslaten en wordt het te persoonlijk gehouden.
- In een woning die te koop staat, moet iedereen zich thuis voelen; er ontbreekt meestal sfeer of harmonie.
- Ruimtes lijken kleiner door te opvallende of erg donkere kleuren, of een teveel aan meubels, decoratie of rommel.
Welke redenen weerhoudt een verkoper een beroep te doen op een stylist?
- Verkopers zien vaak de meerwaarde ervan niet in. Ook durft de makelaar de vastgoedstylist niet altijd aan de klant voor te stellen uit angst om de reactie te krijgen dat hun woning niet goed genoeg is.
- Meestal geloven de verkopers niet in de meerwaarde en denken ze dat hun interieur goed is zoals het is.
- Het concept is niet altijd gekend. Dankzij programma's als 'Huizenjagers' wint vastgoedstyling gelukkig aan belangstelling.
- De perceptie van het hoge prijskaartje weerhoudt verkopers soms: ze vinden het advies vaak niet te duur maar denken dat wat er op volgt boven hun budget stijgt. Toch werken we in functie van het budget en kunnen we met kleine inspanningen een groot verschil maken.
Moet het steeds een volledige make-over zijn?
- Dat is wat overdreven, maar er moet wel wat werk verricht worden.
- Het inlevingsvermogen van de potentiële kopers gaat vooral versterkt worden, ze gaan zich meteen 'thuis' voelen.
- Eén ruimte aanpakken heeft weinig zin. Vaak kunnen enkele ruimtes aangepakt worden, maar we adviseren om het als een geheel te bekijken en zo aan te pakken. Sommige ruimtes vragen kleine ingrepen.
- Het is van belang om elke ruimte een functie te geven, of de woning nu bewoond is of niet.
- Door de ruimtes in leegstaande woningen aan te kleden, laat je de mogelijkheden van de woning aan de potentiële koper zien en lijken de ruimtes groter, hoe raar het ook klinkt.
Ook dat kan met voordelige kartonnen interieurpakketten.
Wat is meestal de grootste taak op de to-do lijst?
- Netheid, opruimen
- Het licht laten binnenkomen, ruimte creëren
- Decoratie aanpassen aan de stijl van de woning
- Meubels herschikken
- Frisse kleuren aanbrengen
Met begeleiding van een vastgoedstyliste wordt het makkelijker om op te ruimen, spullen te sorteren en persoonlijke stappen te nemen.
Vaak staan leegstaande panden er troosteloos en zielig bij. Die worden dan professioneel en stijlvol ingericht - de stijl van de meubelen wordt aangepast aan het type woning.
Ook dit kan perfect met kartonnen meubels worden gerealiseerd.
Hoeveel tijd is er nodig om te herinrichten?
- Een leegstaande woning die wel in orde is, kan binnen de vier dagen volledig ingericht en aangekleed worden, soms kan zelfs een halve tot driekwart dag volstaan.
- Bij een bestaande woning met drie slaapkamers rekenen we gemakkelijk 1 dag werk. Als het om achterstallig onderhoud gaat, durft het ook wel eens twee weken in beslag te nemen.
Hoeveel kost het en wat brengt het op?
- Het advies zelf kost zo’n 200 euro gemiddeld.
- Als het nodig is om enkele kleine investeringen te doen aan de woning, houden we rekening met 1% van de verkoopwaarde van de woning, om een meerwaarde te kunnen betekenen.
- Bijvoorbeeld voor een woning van 300.000 euro kun je met een budget van 3.000 euro al heel veel doen. Meestal is het zelfs veel minder. Met een minimaal budget halen we het maximum uit de woning.
- Een grondige styling (totaalaanpak) kost gemiddeld zo’n 10.000 euro - die styling is echt all-inclusive: van een poetsbeurt en achterstallige kluswerken, tot het volledig aankleden met kartonnen meubels en decoratie. Tot zelfs tuinwerken en het plaatsen van een afvalcontainer.
- Het budget is afhankelijk van de grootte en de toestand van de woonst.
Het belangrijkste is wat het opbrengt. Gemiddeld adviseren we om 3% te investeren om er 7% netto-rendement uit te halen.
Nog niet overtuigd? Als je nog verdere vragen of bedenkingen hebt, horen we het graag.
Inspirerende groetjes,
Karianne